Egészségügyi ellátás visszautasítása

Az önrendelkezési jog az Egészségügyi törvényben szabályozott egyik legalapvetőbb és legfontosabb betegeket megillető jog. Az önrendelkezési joga alapján az adott beteg szabadon eldöntheti, kíván-e egészségügyi ellátást igénybe venni, és az ellátás során mely beavatkozások elvégzéséhez járul hozzá, illetve melyeket utasítja vissza. Az egészségügyi ellátás visszautasításával kapcsolatos jognyilatkozatok egy részét közokiratban, így közjegyző előtt kell megtenni.

A cselekvőképes személy - későbbi esetleges cselekvőképtelensége esetére – közjegyző előtt tett nyilatkozatában visszautasíthat egyes vizsgálatokat, életfenntartó, illetve életmentő beavatkozásokat. A beteg előzetesen visszautasíthatja az ellátást arra az esetre is, ha gyógyíthatatlan betegségben szenved és betegsége következtében önmagát fizikailag ellátni képtelen, illetve fájdalmai megfelelő gyógykezeléssel sem enyhíthetők. A cselekvőképes személy - cselekvőképtelensége esetére – közjegyző előtt tett nyilatkozatában megnevezheti azt a cselekvőképes személyt, aki helyette gyakorolhatja az ellátás visszautasításának jogát.

Ez az úgynevezett élő végrendelet. A gyógyíthatatlan beteg - későbbi esetleges cselekvőképtelensége esetére – tehát ennek birtokában utasíthatja vissza előzetesen az életfenntartó vagy életmentő beavatkozást. De csak akkor, ha olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány állása szerint rövid időn belül megfelelő egészségügyi ellátás mellett is halálhoz vezet. Ezen kívül a beteg megjelölheti azt a személyt, aki cselekvőképtelensége esetén nyilatkozhat az ilyen beavatkozások visszautasításáról. Biztonságot jelenthet az ügyfelek számára az is, hogy a közjegyző köteles a felek személyazonosságát a központi nyilvántartásból ellenőrizni, továbbá a közjegyző, mint független és pártatlan hatósági személy köteles kioktatni a feleket a vonatkozó jogszabályokról. A közjegyző vizsgálja azt is, hogy a nyilatkozat megtételének vannak-e jogi akadályai (pl. ügyleti képesség hiánya, megtévesztés, kényszer, fenyegetés stb.), illetve a nyilatkozatnak vannak-e jogellenes rendelkezései.

Bármilyen további kérdése lenne a nyilatkozattal kapcsolatban, kérjük, keresse fel Irodánkat.

A nyilatkozathoz szükséges dokumentumok:

  • a nyilatkozó személyi igazolványa/vezetői engedélye/útlevele és lakcímkártyája.
 
© 2013 Dr. Mikó Ádám Közjegyző
Minden jog fenntartva!
Dr. Mikó Ádám Közjegyzői Iroda
Budapest XVI. kerület 2. sz. közjegyzői székhely
1163 Budapest, Veres Péter út 99.
Tel./Fax: +36 1 405 2013, +36 1 403 8727
E-mail: info@miko.hu
 
Oldaltérkép
Nyitvatartási idő:
Hétfő - Csütörtök: 8.00-16.30
Péntek: 8.00-14.00
 
További információk >>
GDPR és adatvédelmi tájékoztató >>
Konemara Consulting Kft.