Életbenlét tanúsítása

A törvény közhitelességgel ruházza fel közjegyzőt, mint független és pártatlan hatósági személyt. A közjegyző a hatósági jogszolgáltató tevékenysége során a jelenlétében történt tényeket és eseményeket közhitelesen tanúsítja. Ebből következik, hogy a közjegyzői okirat, mint közokirat teljes körűen bizonyítja a benne foglalt adatok és tények valóságát, úgyszintén az okiratban részletezett események megtörténtét és körülményeit. A közjegyző által készített irat tehát olyan közokirat, amely egyúttal különleges bizonyító erővel is bír. A közjegyző tevékenysége a közhitelességet testesíti meg, működéséhez és eljárásához közbizalom fűződik.

Számos esetben, elsősorban hazai vagy külföldi nyugdíjra való jogosultság igazolása ügyében, továbbá egyéb hazai vagy külföldi járadékok vagy más pénzösszegek kifizetésére való jogosultság igazolása érdekében lehet szükség annak a ténynek a közjegyző által történő igazolására, hogy egy adott személy életben van.  A közjegyző akkor adhat ki személy életben létére vonatkozó közhiteles tanúsítványt, ha a fél előtte személyesen megjelent, és személyazonosságát igazolta. A közjegyző az adott személy életben létét igazoló tanúsítványt jegyzőkönyvbe foglalja, amelyben tanúsítja, hogy a fél előtte személyesen megjelent.

Amennyiben egy adott személy életben létét kívánja közjegyző által közhitelesen tanúsítani, Irodánk készséggel áll az Ön rendelkezésére, angol és német nyelven is.

Az életbenlét tanúsításának elkészítéséhez szükséges dokumentumok:

  • a tanúsítást kérő ügyfél személyi igazolványa/vezetői engedélye/útlevele és lakcímkártyája.
 
© 2013 Dr. Mikó Ádám Közjegyző
Minden jog fenntartva!
Dr. Mikó Ádám Közjegyzői Iroda
Budapest XVI. kerület 2. sz. közjegyzői székhely
1163 Budapest, Veres Péter út 99.
Tel./Fax: +36 1 405 2013, +36 1 403 8727
E-mail: info@miko.hu
 
Oldaltérkép
Nyitvatartási idő:
Hétfő - Csütörtök: 8.00-16.30
Péntek: 8.00-14.00
 
További információk >>
GDPR és adatvédelmi tájékoztató >>
Konemara Consulting Kft.