Élettársi nyilatkozat

Élettársi viszonyra vonatkozó nyilatkozat megtétele esetén a felek arról nyilatkoznak a közjegyző előtt, hogy meghatározott idő óta egymással közös háztartásban, érzelmi és gazdasági közösségben élnek. A közjegyzői okiratba foglalt élettársi nyilatkozatra számtalan esetben és ügyben szükség lehet, hiszen az felhasználható minden olyan eljárásban, amelyben az élettársi kapcsolat fennállásának, időtartamának közhiteles tanúsítására van szükség.

A közjegyző által készített élettársi nyilatkozat közokirat. A közokirat egyúttal különleges bizonyító erővel is bír, azaz a benne foglalt tényeket és eseményeket közhitelesen tanúsítja. Ez azt jelenti, hogy a közokiratban foglalt nyilatkozatokat ellenkező bizonyításáig valósnak kell tekinteni. A közjegyzői okirat, mint közokirat tehát teljes körűen bizonyítja az okiratban foglalt nyilatkozatok megtételét, idejét és módját. Ennek megfelelően a közjegyzői okiratba foglalt élettársi nyilatkozat minden más alakiságot pótol, így az minden hatóságnál, intézménynél felhasználható.

Az élettársi kapcsolatban élő személyek számára új lehetőséget jelent, hogy 2009. év január 1. napja óta az élettársaknak lehetőségük van kérelmezni a közjegyzők által vezetett Élettársi Nyilatkozatok Elektronikus Nyilvántartásába (ENYER) történő felvételüket. A fő különbség a közjegyzői okiratba foglalt élettársi nyilatkozat és élettársi nyilvántartásba történő regisztrálás között az, hogy az ENYER a regisztrálás napjától folyamatosan és közhitelesen tanúsítja az élettársi kapcsolat fennállását, a közjegyzői okiratban viszont a felek nyilatkozhatnak arról is, hogy egy korábbi időpont óta áll fenn közöttük az élettársa kapcsolat. Mindkét jogintézmény jelentősen megkönnyíti az élettársi kapcsolat fennállásának bizonyítását.

Az Élettársi Nyilatkozatok Elektronikus Nyilvántartásával kapcsolatos tudnivalókat megtalálja a „Közjegyzői Eljárások – Élettársi Nyilatkozatok Elektronikus Nyilvántartása” menüpontban.

Amennyiben közokiratba foglalt élettársi nyilatkozatot kívánnak tenni, Irodánk készséggel áll az Önök rendelkezésére, angol és német nyelven is.

Az élettársi nyilatkozathoz szükséges dokumentumok:

  • a nyilatkozók személyi igazolványa/vezetői engedélye/útlevele és lakcímkártyája.
 
© 2013 Dr. Mikó Ádám Közjegyző
Minden jog fenntartva!
Dr. Mikó Ádám Közjegyzői Iroda
Budapest XVI. kerület 2. sz. közjegyzői székhely
1163 Budapest, Veres Péter út 99.
Tel./Fax: +36 1 405 2013, +36 1 403 8727
E-mail: info@miko.hu
 
Oldaltérkép
Nyitvatartási idő:
Hétfő - Csütörtök: 8.00-16.30
Péntek: 8.00-14.00
 
További információk >>
GDPR és adatvédelmi tájékoztató >>
Konemara Consulting Kft.